Brawn: Utólag kellett volna fegyelmezni Barrichellót - F1VILÁG.HU

Brawn: Utólag kellett volna fegyelmezni Barrichellót

HIRDETÉS

A Ferrari korábbi technikai igazgatója, a Forma-1 nemrégiben kinevezett új sportigazgatója elárulta, ma már egészen másképp kezelné Michael Schumacher és Rubens Barrichello emlékezetes ausztriai ügyét.



A Ferrari korábbi technikai igazgatója, a Forma-1 nemrégiben kinevezett új sportigazgatója az Autosport című brit szaklapnak adott interjújában elárulta, ma már egészen másképp kezelné Michael Schumacher és Rubens Barrichello emlékezetes ausztriai ügyét.

A 2002-es Osztrák Nagydíjon komoly botrányba keveredett a Ferrari, a csapat ugyanis arra utasította brazil versenyzőjét, Rubens Barrichellót, hogy engedje el maga mellett csapattársát, a vb-címre pályázó Michael Schumachert, és adja át a németnek a győzelmet.

Barrichello kezdetben nem akart engedelmeskedni, majd az utolsó körben, néhány méterrel a célvonal előtt lelassított, és látványosan utat engedett Schumachernek.

Az eset óriási visszhangot keltett, a Ferrarit ráadásul komoly pénzbírsággal sújtották később, a dobogón ugyanis Schumacher felállította a legfelső fokra brazil csapattársát.

1

Ross Brawn nemrég elismerte, hiba volt a 2002-es csapatutasítás – jobban tették volna ugyanis, ha utólag házon belül fegyelmezik meg az engedetlen Barrichellót.

„Az Osztrák Nagydíj utólag visszanézve hiba volt” – ismerte el Brawn az Autosportnak adott interjújában.

„A körülmények miatt persze jóval komplexebb volt a dolog, mint azt az emberek gondolták, de ha újraélhetném, nem tenném meg még egyszer, mert a következmények jóval messzebbre mutattak, mint gondoltuk. Az, aminek egyébként egy csapaton belüli ügynek kellett volna lennie, egy politikai kérdés lett.”

Hirdetés

„Volt egy egyeztetésünk a futam előtt arról, hogy miképp kezeljük majd a helyzetet, ha úgy alakul: azt, hogyha Rubens Michael elé kerül, akkor egy ponton el kell majd engednie őt. A verseny előtt leegyeztettünk mindent. És aztán elindult a futam, Rubens Michael előtt volt, mi pedig szóltunk neki: ’Oké, el tudnád engedni most?’. Erre a válasz a következő volt: ’Nem! Ne kérjetek erre! Óriási esélyem van arra, hogy megnyerjem ezt a versenyt! Ne csináljátok ezt velem!”

„Ekkor már Michael is érdeklődött a rádión, tudni akarta, mikor fogja Rubens elengedni őt, ahogy abban előzőleg megegyeztünk. Ezt hogyan egyeztethettük volna össze azzal, ha azt mondjuk neki, mégsem csináljuk azt, amit korábban megbeszéltünk? Alapvetően ez volt az oka annak, hogy azt mondtuk Rubensnek, hogy meg kell tennie, és természetesen elég látványosan csinálta, ami mondhatni… nem volt szerencsés.”

3

„És ez aztán csak rosszabb lett, mert Michael látta a közönség reakcióját, és felküldte Rubenst a dobogó legfelső fokára, amiért millió dolláros büntetést kaptunk az FIA-tól.”

„Visszatekintve az, hogy ragaszkodtunk a helycseréhez, sokkal rosszabb következményekkel járt, mint az, ha a csapat belső ügyeként, fegyelmezéssel kezeljük ezt utólag. Ami ezután következett, az sokkal károsabb és zavaróbb volt a csapat számára, mint az, ha rájuk hagytuk volna, és aztán zárt ajtók mögött elfenekeljük Rubenst.”

Görgess tovább, a reklám után folytatjuk!

A legfrissebbek

Kövess minket a Facebookon is!

Kövess minket a Facebookon is!